Muziek maken op een iPad, kan dat?

No Comments

Serieus naslag vervaardigen inclusief jij iPad, vermag dat bron? Of existentie den iPad wat dat betreffen ge maar wieg speelgoed? Gastblogger Guy Burton experimenteert tijdelijk ofschoon enkele jaren inclusief muzikale iPad-apps, waaronder synthesizers, DAW’s en effect-plugins. In deze wetsartikel vertelt hij overheen mens ervaringen en verstrekken hij werkbaar raadgeving!

Nieuwe vorm
De iPad is ter 2010 voort Apple geïntroduceerd plus wordt eigenlijk nu sedert dag één tweedehands snijwondje muziekproductie. Apple kwam zelve met GarageBand snijwond iPad te 2011 plus pushte zowel regelmatig muziekproductie-apps en dj-apps doodmoe de voorpagina van mens App Store. En mocht jij ie nog niet bekende: er bestaan ene app-omschrijving boterham haastigheid elk type muzieksoftware dat jij kunt bedenken: DAW’s, plug-ins, synthesizers, samplers, drummachines, groove boxes, FX-processors en nog tal meer.

Touchscreen
De huidige generatie iPads bezitting zonet’n sterke processor en zonet tal RAM dat het onderscheid inclusief eentje gewone rekentuig tegenwoordig overwegend zit in den opzet van het toestel: ene superhandzame behuizing met een touchscreen. Apps die ook écht watten ageren inclusief deze hoofdbeginsel plus dus een gebruikservaring bieden diegene helemaal ontworpen existentie rond den multitouch-functionaliteit van de iPad, handelen het meestal het uitgelezene. Terwijl apps die dolletjes bedoeld zijn voort een ​​desktop-app ‘portable’ in produceren, den neiging bezitten behoorlijk onverenigbaar ter vallen. Zo’n verschil te gebruikservaring tussen een goede en slechte app vermag fijn wezen. Knoppen en schuifregelaars mens bijvoorbeeld aantal prettiger te opdienen op ene touchscreen dan via den muis van eentje pc, vooral omdat zij multi-touch ter bezigen mens. Maar mits de schermelementen ter klein wezen snee jouw vingers, persoon kant huwelijksinzegening nutteloos. Aan den andere flank van het spectrum heb jij apps zoals den TC-11, diegene speciaal vanaf de aardkorst uit aan ontworpen zijn als tools sneetje eentje apparaat met multi-touch-interface. Daarbij wordt noch schattig dankbaar gebruikgemaakt van ie scherm van de iPad, doch ook van de gyroscoop plus den versnellingsmeters.

MIDI-controllers
De afvaardiging waarvoor ik mijn iPad ie vaakst gebruik, bestaan noch zo bijzonder: als MIDI-controller. Een iPad bestaat minder materieel dan een fysieke controller, echter hij bestaat waterbron draadloos, neemt koud bureauruimte ter plus bestaan beduidend veelzijdig. De meest boterham de hand liggende plusteken aantrekkelijkste app zijn Logic Remote (echter let doodop, dat werkt inclusief mits je zowel de Logic DAW doodop jouw gewone rekentuig gebruikt). Met dit app kun jij Logic doodmoe jij pc regeren binnen eentje van de verschillende integraal-scherm-modi: den virtuele mixer, den step sequencer, ie toetsenbord plus de chord pads. Hoewel jou de meeste instrument- of audio-plugin-parameters kunt besturen met generieke schuifregelaars, bezitten de stadsgracht-EQ, den remix FX plusteken de Alchemy-synthesizers van Logic een ‘eersteklas’ gebruikersinterface op de iPad en mens ermee ie meest werkbaar. Wat betreft ie bespelen van eentje keyboard op jij iPad-scherm, zou ene werkelijke toetsenist zich plausibel ene ietsje ongemakkelijk voelen, doch het is sowieso verwonderlijk adequaat voor het snel programmeren van synth-partijen of ie luisteren van presets. Een andere handige MIDI-controller-app bestaan trouwens midiLFOs, die totdat 4 ‘low frequency modulated CC messages’ schenkkan uitsturen, hetzij ter MIDI ter Bluetooth of WIFI, of via een externe interface.

 

Synths en samplers
Er bestaat ene beminde aan apps in traceren snijwondje het genereren van geluid plusteken er zijn voor elk watten wils. Enkele van mijn favoriete apps: Koala, eentje lekkere franc-rechtaan herstelling snijwondje de Roland SP404, den AudioKit SynthOne, ene open source subtractieve synth met twee oscillatoren en een aantal geweldige microtonale opties, en tot slot Tardigrain, ene granular sampler. Nu existentie ie noch zo moeilijk om terdege klinkende apps in vind voor de iPad, niettemin put voort apps te vinden die stabiel persoon plus ja wordt gedragen voort de makers. Omdat den vraagprijs voor apps over het algemeen verachtelijk existentie in vergelijking met VST/AU-plug-ins, lijkt ie erop dat den meeste apps sereen minimale bijstandsregeling krijgen zodra zij zijn uitgebracht. Dit voltooid zich overheen het generaal te bugs diegene doch niet opgelost wordt of ontbrekende emanciperen die ene stukje van den gebruikers behoorlijk beslissend vindt, zoals MIDI-kloksynchronisatie. Ik raad aan doorheen den recensies van den app ter lezen plusteken in kijken hoeveel releases er het afgelopen klas mens geweest voor jouw er meer aan uitgeeft dan jou voor ene Big Mac zou betalen.

 

Problemen
Hoewel er complete DAW’s sneetje den iPad zijn (bijvoorbeeld Cubasis plusteken AUM) waarmee den iPad feitelijk indien het brein van jou setup gaat fungeren, persoon er bron de nodige problemen met deze wijze van arbeiden. Persoonlijk vind ik ie conventie van meerdere apps plus muurplug-ins simultaan op eentje compact scherm, buitenshuis toetsenbord, nogal onoverzichtelijk en tijdsintensief. Mijn belangrijkste raadgeving, na een tal jaren gewerkt te hebben inclusief de iPad, is voort één ding ter schiften waarvoor jou den iPad wilt gebruiken plus jij daarop te samenbrengen. Zie het indien eentje Zwitsers zakmes dat zowel ene mes als eentje schaar tegoed: handig, doch jij kunt die gereedschappen noch metterdaad teglijktijdig gebruiken. In de praktijk bezegelen deze dat ik noch ga trachten den iPad te benutten mits eentje sampler diegene dan weer den output van ene andere app opneemt. Wat ik bijvoorbeeld waterbron doet: belang het conventie van den iPad als synthesizer, sluit ik gewoon de audio-uitgangen aan op mijn mixer ingevolge vervolgens doodmoe in verdisconteren ter Logic doodop mijn rekentuig. En indien ik den synth-app wens leidinggeven met ene sequencer, dan doe ik dat via de MIDI van Logic in positie van langs ene andere app op de iPad. En ik ga noch trachten om Logic Remote te gebruiken boterham het aansturen van ene seance op mijn computer voor ik permanent ter den mix-down-fase zit.

Conclusie
Als jouw een iPad hebt plusteken dit nog nimmer snijwondje muzikale doeleinden hebt tweedehands, advies ik jou ten zeerste aan ie eens ter proberen. Ook als blijkt dat jouw vervaardigen van naslag op den iPad niet handig vindt, was ie sowieso leuk wegens te doen. Verder: blijf niet dolletjes hangen bij apps van merken diegene jouw weten (Native Instruments, Moog, Korg enzovoorts) plusteken beperk jou zowel noch totdat den top-10-suggesties van de App Store. Duik te ie gigantische aanbod en doe nieuwe muzikale inspiratie op!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *